header-home.jpg

Nomen - Menno Bijleveld

Menno Bijleveld

Programmamaker
Beeldend kunstenaar
Fotograaf

Subscribe

Wetenschap

 

Mindfulness en wetenschap

Uitzenddatum: Zaterdag 21-12-2013, Hemelsbreed, Radio 5 (15 min)

Beluister in Mediaplayer

Neurowetenschapper Marieke van Vugt doet onderzoek naar de effecten van meditatie. In Berlijn gaf ze onlangs een presentatie tijdens het eerste symposium van Mind & Life Europe.
Tijdens het symposium waren er bijdragen van onder meer psycholoog en neurowetenschapper Tania Singer, neurowetenschapper Wolf Singer en monnik, schrijver, moleculair geneticus Matthieu Ricard. De organisatie Mind & Life bestaat sinds 1990, en heeft als doel de kruisbestuiving tussen het boeddhisme en de westerse wetenschap te bevorderen. De Dalai Lama, die erg is geïnteresseerd in wetenschap, is er dan ook nauw bij betrokken. Menno Bijleveld sprak met Marieke van Vugt over haar onderzoek.

Tip: Marieke van Vugt schrijft ook veel toegankelijke stukken op What Meditation Really Is.

 

De neurologie van het geloof

Uitzenddatum: Zaterdag 26-1-2013, Hemelsbreed, Radio 5 (24 min)radio_gelovige_geest_med

Beluister in Mediaplayer

Waar komen religieuze ervaringen vandaan? Wat doet meditatie met een gemiddeld brein? Wat doet mensen geloven in de meest bizarre religieuze verhalen. Waarom voeren we rituelen uit die op het eerst gezicht kant noch wal raken? Is er ook maar enig wetenschappelijk bewijs voor verschijnselen als gebedsgenezing, reïncarnatie, telepathie of psychokinese? En waarom moet dat geloof zoveel moeite, energie en geld kosten? Met De gelovige geest schreef neuropsycholoog Michiel van Elk  een boek over de biologische en psychologische wortels van religie.

 

Jonge boeddhisten: Paul van den Hurk
Uitzenddatum: Zaterdag 17-12-2011, Hemelsbreed, Radio 5 (15 min)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

paul-van-den-hurk

Paul van den Hurk (29) studeerde biomedische wetenschap en cognitieve neurowetenschap aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en promoveerde onlangs op het proefschrift  ‘On the practise of mindfulness meditation and associated changes in cognition, affect and personality’. (pdf). Zijn onderzoek toont aan dat mindfulnessmeditatie samenhangt met verbeteringen in aandacht en veranderingen in affect en persoonlijkheid. Menno Bijleveld praat met Paul van den Hurk over vipassana-meditatie en de bevindingen van zijn onderzoek na ar de effecten van mindfulness-meditatie.

 

Jonge boeddhisten: Jerry de Groot

Uitzenddatum: Zaterdag 3-12-2011, Hemelsbreed, Radio 5 (15 min)Jerry de groot

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Jerry de Groot (29) studeerde technische natuurkun de en doet momenteel promotieonderzoek bij het AMC naar de vraag of de methode voor het vroegtijdig opsporen van borstkanker minder pijnlijk kan. Deze methode wordt gebruikt bij het nationaal bevolkingsonderzoek waarvoor alle vrouwen tussen 50 en 75 jaar elke twee jaar uitgenodigd worden. De meeste wegblijvers doen dat omdat zij de mammografie te pijnlijk vinden. De alternatieve methode waar Jerry de Groot aan werkt, moet de screening minder pijnlijk maken. Naast zijn onderzoek is Jerry actief bij Shambhala en richt hij zich op het organiseren van activiteiten voor jongeren. Menno Bijleveld vroeg Jerry om een beeld te schetsen van zijn promotieonderzoek en de achtergronden ervan.

 

Jonge boeddhisten: Marieke van Vugt

 

Uitzenddatum: Zaterdag 2-7-2011, Radio 5, De Zevende Hemel (15 min)Van Vugt

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

In de maanden juli en december waren er acht portretten te beluisteren via de BOS-radio van jonge geëngageerde boeddhisten. De eerste is van Marieke van Vugt (30). Marieke is als neurowetenschapper werkzaam in Groningen en regelmatig deelnemer aan de ‘summer schools’ van het Mind and Life Institute in de V.S. Zij ontving in 2007 de Varela-prijs voor haar bijdrage aan het wiskundig modelleren van de effecten van aandachttraining. Bovendien doet ze al sinds haar kinderjaren aan klassiek ballet.

 

Hoe wetenschappelijk is de Dalai Lama?

Uitzenddatum: Zaterdag 21-5-2011, Radio 5, De Zevende Hemel (15 min)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Rob Hogendoorn bestudeert de dialogen tussen de Dalai Lama en westerse wetenschappers bij het Mind & Life Institute. Wat is het wetenschappelijk gehalte? In hoeverre is de Dalai Lama bepaald door zijn filosofisch-religieuze achtergrond? Hoe verhoudt zijn benadering van godsdienst en wetenschap zich tot die van de wetenschappers? Menno Bijleveld sprak met Hogendoorn over zijn belangrijkste bevindingen.

 

Boeddhisme, bewustzijn en psychotherapie deel 2

Uitzenddatum: Zondag 3-4-2011  Radio 5, De Middenweg (30 min) 

Beluister in Mediaplayer

http://www.mennobijleveld.nl/wp-content/uploads/2011/03/Logo_BOS_thema_avond_fragment.jpg

Het programma Bewust Universum over natuurkundige B. Alan Wallace zorgde voor veel reacties. De BOS organiseerde op 22 februari 2011 een speciale avond over de boeddhistische visie op bewustzijn en een mogelijke toepassing binnen de psychotherapie. Een aantal vooraanstaande specialisten kwamen met passie over dit onderwerp vertellen. Ze gingen in gesprek met elkaar en met het publiek. Menno Bijleveld maakte de reportage.

 

Boeddhisme, bewustzijn en psychotherapie deel 1

Uitzenddatum: Zondag 20-3-2011  Radio 5, De Middenweg (30 min)

Beluister in Mediaplayer

Het televisieprogramma Bewust universum (online te bekijken) met natuurkundige B. Alan Wallace van 28 december zorgde voor veel reacties bij de boeddhistische omroep. Daarom organiseerde de BOS op 22 februari 2011 een thema-avond in het Amsterdamse Compagnietheater. Deze stond in het teken van de boeddhistische visie op bewustzijn en de mogelijke toepassing ervan binnen de psychotherapie. Susan Blackmore, Adeline van Waning, Han de Wit en Henk Barendregt waren uitgenodigd om over het onderwerp te spreken en met het publiek in discussie te gaan. Een reportage van Menno Bijleveld.