header-home.jpg

Nomen - Menno Bijleveld

Menno Bijleveld

Programmamaker
Beeldend kunstenaar
Fotograaf

Subscribe

Politiek

 

Een betere maatschappij volgens… Jacobine Geel 

Uitzenddatum: Zaterdag 25-8-2012, Hemelsbreed, Radio 5 (24 min)

Beluister in Mediaplayer 

Te midden van het mediageweld waarmee de kamerverkiezingen traditiegetrouw gepaard gaan, zendt de BOS in augustus vier gesprekken uit met politici die zich inmiddels hebben teruggetrokken uit het actieve politieke bedrijf. Of ze nu met pensioen  zijn (Jan Terlouw), vanuit de coulissen (Jan Marijnissen), op sabbatical (Job Cohen) of vanuit de denktank (Jacobine Geel). Wat is volgens hen de ideale maatschappij? 

In 2011 zat Jacobine Geel de Commissie nieuwe woorden, nieuwe beelden. Een comissie die onderzoek ging doen naar de verkiezingsnederlaag van het CDA in juni 2010. Onder haar leiding maakte de term compassie een goede kans de kern te worden van het toekomstige CDA en zou de partij moeten onderscheiden ten opzichte van andere partijen. De term haalde het niet en werd door sommige CDA-leden te soft bevonden: Welke stoere vent wil horen bij een partij met als grondtoon ‘compassie’? Compassie zou bovendien geen Bijbels maar boeddistisch begrip zijn. Menno Bijleveld praat met Jacobine Geel over het begrip compassie in de politiek.

 

Zelfverbranding in Tibet

Uitzenddatum: Zaterdag 24-3-2012, Hemelsbreed, Radio 5 (15 min)

Beluister in Mediaplayer

Steeds vaker krijgen we te horen dat alweer een Tibetaanse monnik zichzelf in brand heeft gestoken uit protest tegen de Chinese overheersing. Hoe komt iemand ertoe om over te gaan tot zo’n gruwelijke daad? Joop de Jong is hoogleraar in de transculturele psychiatrie. Volgens hem staat het boeddhisme ambivalent tegenover zelfverbranding. Aan de ene kant is alle geweld verboden, dus ook zelfdoding. Aan de andere kant is zelfverbranding een terugkerend thema in de boeddhistische mythologie. Daardoor is het een daad met een hoge symbolische waarde geworden.