header-home.jpg

Nomen - Menno Bijleveld

Menno Bijleveld

Programmamaker
Beeldend kunstenaar
Fotograaf

Subscribe

Mindfulness

Stress: Iets doen of iets laten?

Uitzenddatum: Zaterdag 23-3-2013, Hemelsbreed, radio 5 (start op 22:3o, duur 15 min)

Beluister in Mediaplayer

Anneloor van Heemstra maakte in 2012 een driedelige persoonlijke documentaire serie Doen en Laten I voor de BOS. Over hoe de hedendaagse vrouw op alle fronten de leukste, de beste, de slimste, de coolste, de liefste en gelukkigste wil zijn – en de prijs die ze daarvoor betaalt. In haar nieuwe drieluik, Doen en Laten II, onderzoekt Anneloor van Heemstra drie soorten relaties waar stress een grote invloed op heeft: de relatie met zichzelf, de relatie met haar man en de relatie met haar kinderen. Programmamaker Menno Bijleveld vraagt zich af of in hoeverre de meditatie, waar Anneloor van Heemstra in de eerste serie mee begonnen was een dreigende bunt-out heeft kunnen voorkomen, en of de stress van moderne vrouwen dezelfde is als de stress waar moderne mannen last van hebben?

 

Mindfulness en wetenschap

Uitzenddatum: Zaterdag 21-12-2013, Hemelsbreed, Radio 5 (15 min)

Beluister in Mediaplayer

Neurowetenschapper Marieke van Vugt doet onderzoek naar de effecten van meditatie. In Berlijn gaf ze onlangs een presentatie tijdens het eerste symposium van Mind & Life Europe.
Tijdens het symposium waren er bijdragen van onder meer psycholoog en neurowetenschapper Tania Singer, neurowetenschapper Wolf Singer en monnik, schrijver, moleculair geneticus Matthieu Ricard. De organisatie Mind & Life bestaat sinds 1990, en heeft als doel de kruisbestuiving tussen het boeddhisme en de westerse wetenschap te bevorderen. De Dalai Lama, die erg is geïnteresseerd in wetenschap, is er dan ook nauw bij betrokken. Menno Bijleveld sprak met Marieke van Vugt over haar onderzoek.

Tip: Marieke van Vugt schrijft ook veel toegankelijke stukken op What Meditation Really Is.

 

Van mindfulness tot heartfulness

Uitzenddatum: Zaterdag 18-5-2013, Hemelsbreed, Radio 5 (start op 24:20, duur 20 min)

Beluister in Mediaplayer 

Als vervolg op succesvolle oefenprogramma’s als Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) en Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) ontwikkelden mindfulnesstrainer Frits Koster en psychiater en psychotherapeut Erik van den Brink, voor onder andere de GGZ, een training in compassie, Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL). In deze training staat het ontwikkelen van mededogen, zelfcompassie en het verdiepen van de mindfulnessbeoefening centraal. De achtergronden van deze compassie training, maar ook de training zelf, worden door Frits Koster en Erik van den Brink uitgebreid beschreven in het boek ‘Compassievol Leven, van mindfulness tot heartfulness’. Aan Frits Koster allereerst de vraag waarom er naast de mindfulnesstraining nu ook een compassietraining wordt aangeboden?

 

2011

Paul van den Hurk
Uitzenddatum: Zaterdag 17-12-2011, Hemelsbreed, Radio 5 (15 min)

Beluister Hier

Paul van den Hurk studeerde biomedische wetenschap en cognitieve neurowetenschap aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en promoveerde onlangs op het proefschrift  ‘On the practise of mindfulness meditation and associated changes in cognition, affect and personality’. (pdf). Zijn onderzoek toont aan dat mindfulnessmeditatie samenhangt met verbeteringen in aandacht en veranderingen in affect en persoonlijkheid. Menno Bijleveld praat met Paul van den Hurk over vipassana-meditatie en de bevindingen van zijn onderzoek naar de effecten van mindfulness-meditatie.

 

2009

De bevrijdende inzichten van Frits Koster

Uitzenddatum: Zondag 12-4-2009, De Middenweg, Radio 5

Beluister in Mediaplayer

Frits Koster kwam vijfentwintig jaar geleden in aanraking met het theravada boeddhisme en de beoefening van vipassana meditatie. Zes jaar lang studeerde en mediteerde hij als monnik in kloosters in Zuidoost-Azië.  In 1988 kwam hij terug en sindsdien hij begeleidt meditatie- activiteiten in binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij cursussen stresshantering en individuele begeleiding aan mensen met vermoeidheidsklachten en ontwikkelt zich momenteel tot aandachttrainer Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) en Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT). Koster werkt parttime in de gezondheidszorg en heeft verschillende boeken gepubliceerd. Met regelmatig organiseert hij workshops en weekenden waarin mindfulness wordt gecombineerd met diciplines zoals tai chi, yoga, lichaamsexpressie en familieopstellingen. Zo begeleide hij deze maand met Heleen Grooten een weekend ‘mindfulness en familieopstellingen’. Menno Bijleveld vroeg Koster hoe begrensd of juist grenzeloos vipassana-meditatie en mindfulness zijn.

 

2008

Aandachtsmeditatie en pijnbestrijding

Uitzenddatum: Woensdag 13-8-2008, Reflecties, Radio 5 (start 33:30, duur 15 min)

Beluister in Mediaplayer

Sietske de Haan kwam in 1995 voor het eerst in aanraking met vipassana-meditatie, oftewel aandachtsmeditatie. In de loop van de jaren raakte ze steeds meer geïnteresseerd in de boeddhistische achtergronden en volgde ze een zevendaagse retreat voor professionals bij de grondleggers van de mindfulness Jon Kabat-Zinn en Saki Santorelli. Supervisie kreeg ze van drs. Johan Tinge, één van de eerste trainers in Nederland. Sinds 2000 geeft ze zelf workshops en cursussen – tegenwoordig vanuit haar eigen praktijk Sense in Groningen. Als ervaringsdeskundige is ze bekend met chronische ziekte, moeheid en pijn. Menno Bijleveld zocht haar op.