header-home.jpg

Nomen - Menno Bijleveld

Menno Bijleveld

Programmamaker
Beeldend kunstenaar
Fotograaf

Subscribe

Engagement

 

2014

Stadsverlichting

Uitzenddatum: Woensdag 5-2-2014, Hemelsbreed, NPO Radio 5 (19 min)

Beluister in Mediaplayer

Tijn en Kris Touber schreven een boek en stonden aan de wieg van het gelijknamige project Stadsverlichting. Iedere maand komen mensen in 739 huiskamers bijeen om een uur stil te zijn. Door samen in een huiskamer te mediteren, kom je niet alleen thuis bij jezelf, maar ook bij elkaar. Volgens Tijn en Kris Touber heeft gezamenlijke stilte bovendien een positief effect op de omgeving. Er ontstaat volgens hen meer harmonie en flow. Als je een betere wereld wilt, hoef je de straat niet op. Je bent effectiever als je samen een krachtig meditatief veld creëert. Onder het motto verlicht jezelf, verlicht elkaar en verlicht je wereld roepen Tijn en Kris iedereen op om zijn/haar huiskamer belangeloos open te stellen en mee te doen met Stadsverlichting. En niet onbelangrijk Stadsverlichting is gratis!

 

2013

Huis en haard verlaten, deel 3 (Friesland)

Uitzenddatum: Zaterdag 10-8-2013, Hemelsbreed, radio 5 (start op 16:41, duur 20 min.)

Beluister in Mediaplayer

In deze driedelige serie komt een bont gezelschap ‘randstad-emigranten’ aan het woord. Op het Nederlandse platteland hopen ze een nieuw en  diepzinniger leven te vinden.

Schrijfster en kunstenares Louwrien Wijers en kok Egon Hanfstingl verruilden vorig jaar de grachtengordel van Amsterdam voor hun huisje Tenzin Khang in Friesland. Louwrien en Egon zijn met regelmaat te vinden op (internationale) kunstenaarsbijeenkomsten waar de wisselwerking tussen voedsel, spiritualiteit en kunst een belangrijke rol spelen. In Friesland wordt deze traditie nu voortgezet. Begin juni bijvoorbeeld, namen er 10 studenten van de Koninklijke academie voor schone kunsten uit Antwerpen deel aan een vijfdaagse retraite. Hierin stonden meditatie, koken en kunst centraal. Menno Bijleveld zocht Louwrien Wijers en Egon Hanfstingl nabij het Friese Hallum en sprak met hun over leven en kunst.

 

Huis en haard verlaten, deel 2 (Ontdrenthen)

Uitzenddatum: Zaterdag 27-7-2013, Hemelsbreed, radio 5 (start op 16:42, duur 20 min.)

Beluister de uitzending

Steden hebben vanwege de werkgelegenheid altijd al een aanzuigende werking gehad op mensen uit de provincie. Niettemin droomt één op de drie stadsmensen juist van het buitenleven. Een romantisch bestaan, dicht bij de natuur en ver van de stad. In deze driedelige serie komt een bont gezelschap ‘randstad-emigranten’ aan het woord over hun zoektocht naar een rijk en meditatief leven. Menno Bijleveld zocht een aantal emigranten op en sprak met hen over hun verwachtingen bij het verlaten van huis en haard en de realiteit van het leven op het platteland. 

Comunicatieadviseur en coach Esther de Charon de Saint Germain verhuisde vijf jaar geleden vanuit de Baarsjes in Amsterdam naar Westdorp in Drenthe. Zij wilde zich gaan toeleggen op authentieke en duurzame communicatie en het coachen van mensen met een droom. Ook al kwam er door de crisis weinig van haar plannen terecht en gingen zij en haar man er in financieel enorm op achteruit, toch moet zij er niet aan denken om terug te gaan naar de stad. Menno Bijleveld zocht Esther op in Westdorp om van haar te horen wat het buitenleven zo aantrekkelijk maakt.

Hun vakantiehuis in Drenthe beviel zo goed dat marketing- en management adviseur Kees Klomp en zijn gezin er acht jaar geleden vanuit Haarlem naar toe verhuisden. Met zijn bedrijf Karmanomics legde Kees zich er de afgelopen jaren toe op ‘Ondrenthen’ of het weer mens maken van gesjeesde managers en het bevorderen van Maatschappelijk Meedogend Ondernemen. Hoewel Kees goede herinneringen houdt aan Haarlem voelt hij zich pas echt thuis in Drenthe. Menno Bijleveld zocht Kees Klomp op in Drouwen om van hem te horen wat het voor hem betekent om een Drenth ‘te zijn’?

 

Huis en haard verlaten, deel 1 (Gelderland)

Uitzenddatum: Zaterdag 13-7-2013, Hemelsbreed, radio 5 (start op 26:05, duur 15 min)

Beluister de uitzending

Redactrice en vertaler Rita Meijer woonde maar liefst veertig jaar in Amsterdam, terwijl haar partner, radio- en televisiemaker Sarah Marijnissen (links op de foto) er meer dan dertig jaar woonde. Twaalf jaar had Sarah ervoor nodig om Rita over te halen om Amsterdam te verruilen voor haar ideaal: een leven op het platteland. Sinds ze anderhalf jaar geleden hun droomhuis vonden in het Gelderse Voorst openden zij er een gastenverblijf voor mensen die retraite willen houden. Rita is er vanaf de allereerste dag gelukkig. Sarah blijkt daarentegen grote moeite te hebben haar droom te leven. Ze zegt hierover: ‘Ik kon op een gegeven moment geen groen meer zien, die bomen kwamen echt op me af’. Droom en werkelijkheid blijken op gespannen voet met elkaar te staan.

 

 

Babeth VanLoo: Beuys en de BOS

Uitzenddatum: Zaterdag 1-6-2013, Hemelsbreed, Radio 5

Beluister in Mediaplayer 

BOS-oprichter en filmmaker Babeth VanLoo (1948) ging eind mei met pensioen. Zij was één van de oprichters van de BOS en werkte er tot  januari 2012 als programmadirecteur. Als de kroon op haar werk is zij op 22 maart in Bangkok onderscheiden met de Outstanding Woman in Buddhism Award 2013. Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt aan een vrouw die zich inzet voor vrede, diversiteit en de erkenning van boeddhistische vrouwen en meisjes. Babeth VanLoo begon haar carrière op de filmacademie in New York, waar zij na haar afstuderen in 1977 meerdere films maakte met en over haar leraar, de Duitse kunstenaar Joseph Beuys. In de geest van Beuys ziet zij de boeddhistische omroep stichting als een sociale sculptuur. Menno Bijleveld blikt met Babeth VanLoo terug en vooruit en wilde van haar weten hoe haar studie, begin jaren zeventig, bij Joseph Beuys haar films en werk voor de Boeddhistische Omroep hebben beïnvloed.

 

The Only Son

Uitzenddatum, zaterdag 6-4-2013, Hemelsbreed, radio 5 (24 min)

Beluister de uitzending

In haar documentaire The Only Son toont Simonka de Jong een generatieconflict in een Himalayagemeenschap. De spanningen draaien rond onvermijdelijke keuzes tussen het traditionele leven en een nieuwe toekomst die jonge ouders voor hun kinderen willen. Pema en zijn zusjes komen uit Karang, een dorpje hoog gelegen in de Nepalese Himalaya. Hun ouders konden vijf van de zes kinderen niet verzorgen en brachten hen daarom naar een kindertehuis in de hoofdstad Kathmandu.Van daaruit zijn de kinderen over de wereld verspreid geraakt. Nu de ouders oud beginnen te worden en Pema volwassen, willen ze dat hun enige zoon terugkeert naar het dorp om hen te helpen. In de film is te zien hoe Pema en zijn zusjes een bezoek brengt aan hun ouders in de hoop een oplossing te vinden. De reis levert spectaculaire beelden op van het moeilijk toegankelijke Dolpo-gebied in de Himalaya. Menno Bijleveld sprak met filmmaakster Simonka de Jong over the making of The Only Son, met de 21 jarige Pema, die momenteel in Nederland verblijft en de 22-jarige Sumchog die al zestien jaar in Nederland woont bij haar adoptiemoeder.

De documentaire The Only Son over de Nepalese Pema en zijn familie was te zien in The Best of IDFA 2012 on Tour en vanaf 11 april 2013 te zien in Cinema Delicatessen. Zie trailer: The Only Son

 

2012

Je leven vereenvoudigenSitting in the view

Uitzenddatum: Zaterdag 18-2-2012, Hemelsbreed, Radio 5 (start op 18 min, duur 15 min)

Beluister in Mediaplayer

Je hebt een druk leven en wilt je richten op wat echt voldoening geeft. Je wordt geconfronteerd met ontslag of ziekte, verlangt naar ‘quality time’ met de mensen van wie je houdt en hebt behoefte aan innerlijke rust. Allemaal redenen om je leven te willen vereenvoudigen. Maar hoe doe je dat? Nynke Valk geeft trainingen en coacht mensen vanuit haar boeddhistische achtergrond rond de vraag: Hoe kan ik mijn leven vereenvoudigen? Ze praat erover met Menno Bijleveld.

 

 

De empathie cirkels van Lidewij Niezink

Hemelsbreed, zaterdag 17-11-2012, Radio 5 (14 min)Lidewij Niezink

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Psychologe Lidewij Niezink is gepromoveerd op de betekenis van empathie. En sindsdien geeft zij vorm aan de ontwikkeling van een cultuur van empathie en compassie. Samen met de Amerikaan Edwin Rutsch heeft zij een instrument bedacht om empathie te ervaren en te exploreren: de Empathie Cirkel. Die kent een bepaald stramien: men maakt afspraken zoals bijvoorbeeld het achterwege laten van oordelen. In kleine groepen gaan deelnemers door vier fasen van empathie. Vooral in de gezondheidszorg is zo’n benadering volgens Niezink hard nodig.

 

 

De B.V. IK

Uitzenddatum: Zaterdag 1-9-2012, Hemelsbreed,  radio 5

Beluister in Mediaplayergrenzeloze-generatie-onstuitbare-opkomst-bv-ik

‘De grenzeloze generatie en de opkomst van de B.V. IK’, zo heet het boek dat Frits Spangenberg vorig jaar samen met Martijn Lampert uitbracht. Het is een publicatie van onderzoeksbureau Motivaction, dat in 1984 door Frits Spangenberg werd opgericht. Aan het boek liggen diepgaande gesprekken met jongeren, werkgevers en deskundigen ten grondslag. Volgens de auteurs zijn jongeren van nu ongeduldig, kunnen niet omgaan met tegenslagen en hebben moeite zich te concentreren. Ze zijn ook verwend, egocentrisch en eigenwijs. Toch zal deze generatie de arbeidsmarkt in tijden van vergrijzing in evenwicht moeten houden. De auteurs pleiten daarom voor een pas op de plaats en een analyse van de waarden, drijfveren en verlangens. Luister naar Frits Spangenberg in gesprek met programmamaker Menno Bijleveld.

 

Een betere maatschappij volgens… Jacobine Geel 

Uitzenddatum: Zaterdag 25-8-2012, Hemelsbreed, Radio 5 (24 min)

Beluister in Mediaplayer 

Te midden van het mediageweld waarmee de kamerverkiezingen traditiegetrouw gepaard gaan, zendt de BOS in augustus vier gesprekken uit met politici die zich inmiddels hebben teruggetrokken uit het actieve politieke bedrijf. Of ze nu met pensioen  zijn (Jan Terlouw), vanuit de coulissen (Jan Marijnissen), op sabbatical (Job Cohen) of vanuit de denktank (Jacobine Geel). Wat is volgens hen de ideale maatschappij?

In 2011 zat Jacobine Geel de Commissie nieuwe woorden, nieuwe beelden. Een comissie die onderzoek ging doen naar de verkiezingsnederlaag van het CDA in juni 2010. Onder haar leiding maakte de term compassie een goede kans de kern te worden van het toekomstige CDA en zou de partij moeten onderscheiden ten opzichte van andere partijen. De term haalde het niet en werd door sommige CDA-leden te soft bevonden: Welke stoere vent wil horen bij een partij met als grondtoon ‘compassie’? Compassie zou bovendien geen Bijbels maar boeddistisch begrip zijn. Menno Bijleveld praat met Jacobine Geel over het begrip compassie in de politiek.

 

2011

Stûpa Eco-Logisch Atelier

Uitzenddatum: Zaterdag 30-4-2011 Radio 5, De Zevende Hemel (15 min)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Net van school af vertrok Deva van der Plaats van Stûpa Eco-Logisch Atelier richting de Biesbos. Om zijn griendhuisje bewoonbaar te maken gebruikte hij alles uit de natuur. De liefde voor natuurlijk leven is sindsdien niet meer verdwenen. Na de halve wereld met zijn rugzak te hebben afgereisd strandde hij dertig jaar geleden op Texel om er zijn vrouw Himani te ontmoeten. Hier kochten Deva en Himani tien jaar geleden een oud koetshuis dat nu na tien jaar renoveren bijna klaar is. Nu hun kinderen de deur uit zijn is er naast een meubelmakerij, en het ontwerpen van interieurs ruimte voor nieuwe intiatieven: een Bed & Breakfast en plannen voor het ecologisch verantwoord renoveren en uitbouwen van een watermolen in Portugal. Menno Bijleveld sprak met Deva van der Plaats over de achtergrond en verschillende werkzaamheden van Stûpa Eco-Logisch Atelier.

 

Smelt het ijs in je hart

Uitzenddatum: Zaterdag 5-3-2011, De Zevende Hemel, Radio 5 (15 min)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

De boodschap van de Groenlandse sjamaan Angaangaqis helder: ‘Zolang we niet leren hoe we het ijs in ons hart kunnen laten smelten, zal de wereld niet veranderen. En als de wereld niet verandert, zijn de poolkappen gedoemd te smelten.’ Vanwege de ecologische crisis en het steeds sneller smelten van de ijskap in zijn geboorteland kreeg Angaangaq opdracht van zijn stamoudsten om de spirituele boodschap van de Inuit uit te dragen. Menno Bijleveld sprak met Angaangaq over zijn pleidooi voor een spirituele klimaatverandering.

 

2010

Voedsel in het Stedelijk Museum

Uitzenddatum: Zaterdag 23-10-2010, De Zevende Hemel, Radio 5 (15 min)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

In oktober 2010 stond in het Stedelijk Museum de verspilling van voedsel centraal, met als hoogtepunt een eetbare installatie van fooddesigner Katja Gruijters. Wereldwijd is er belangstellig voor duurzaam produceren, gezonde eetpatronen, kwaliteit en veiligheid van voedsel.  Katja Gruijters, opgeleid aan de Design Academy in Eindhoven, maakte van verspilling haar hoofdthema. Zij ontwikkelde een concept waarin waardevermindering en verspilling van voedsel worden voorkomen en het bewustzijn van consumenten en bedrijven wordt vergroot. De natuur is haar voorbeeld; in de kringloop van de natuur gaat immers niets verloren. Gruijters verdiepte zich in de samenhang tussen verspilling en de vorm van voedsel. Waardoor wordt de vorm(geving) van voedsel beïnvloed? Hoe werkt dit verspilling in de hand? Hoe kan een ontwerper bijdragen aan bewustzijnsverandering?

 

Annemarie Postma

Uitzenddatum: Zaterdag 14-8-2010, De Zevende Hemel, Radio 5, (15 min)

Beluister in Mediaplayer

De zes Paramita’s – deel 4 – InspanningAnnemarie Postma internet
Zes weken lang besteden we aandacht aan de paramita’s: vrijgevigheid, discipline, geduld, daadkracht, meditatie en tenslotte wijsheid. Positieve eigenschappen die door oefening kunnen worden ontwikkeld. Natuurlijk zijn dit maar vertalingen en is begripsverwarring niet uitgesloten, maar belangrijk is dat het gaat om kwaliteiten waar je je in kunt bekwamen. Vandaag de paramita van inspanning.

Vanaf haar elfde zit Annemarie Postma in een rolstoel. Deze fysieke beperking heeft haar er niet van weerhouden om rechten te studeren, succesvol te worden als fotomodel en als schrijfster van spirituele boeken, zoals ‘Ziels Gezond’ dat onlangs verscheen. Met haar carrière en leven wil zij laten zien dat fysieke beperkingen kunnen helpen om te worden wie je bent. Menno Bijleveld vroeg aan Postma of zij zich als schrijfster in een rolstoel meer moet inspannen om succesvol te zijn dan iemand zonder fysieke beperkingen?

 

David Brazier

Uitzenddatum: Zondag 30-5-2010, De Middenweg, Radio 5 (30 min)

Beluister in Mediaplayer

Psychotherapeut, schrijver en Zuiver-land boeddhist David Brazier, ook bekend als Dharmavidya, is spiritueel hoofd van de Amida Sangha. Hij was een van de sprekers tijdens het BUN-symposium ‘Compassie in de samenleving’, dat eind april in Utrecht gehouden werd. In zijn boek New Buddhism verbindt Brazier compassie aan de vroegste lessen van de Boeddha en bepleit hij een geëngageerde vorm van Boeddhisme. Brazier is verder auteur van boeken als Beyond RogersZen Therapy en vorig jaar verscheen zijn laatste boek Love And Its Dissapointment. Menno Bijleveld sprak met David Brazier na afloop van het BUN-symposium over de psychotherapie, Zuiver-land Boeddhisme en de relatie tussen beiden.