header-extra.jpg

Nomen - Menno Bijleveld

Menno Bijleveld

Programmamaker
Beeldend kunstenaar
Fotograaf

Subscribe

Boeddhisme en muziek

 

Optreden Ani Choying Drolma

Uitzenddatum: Zaterdag 30-11-2013, Hemelsbreed, Radio 5 (18:30)

Beluister in Mediaplayer

Ik heb niet het gevoel dat ik door het reizen en toeren over de wereld niet aan de Dharma toekom. Door deze manier van leven ben ik ook bezig met de Dharma! Het gaat om je houding, je motivatie, je ambitie en hoe aandachtig je bent van moment tot moment.

Ze produceert de best verkochte albums van Tibet en reist de wereld over met haar prachtige gezangen en spirituele liederen. Op 17 oktober trad Ani Choying Drolma op in Amsterdam en Hemelsbreed doet verslag. Ani Choying Drolma ontving als Tibetaans boeddhistische non in 2012 een belangrijke vredesprijs. Zij gebruikt haar stem om haar talrijke humanitaire projecten te financieren.
(Foto: Menno Bijleveld)

 

Meredith Monk

Uitzenddatum: Zaterdag 5-11-2011, Radio 5, Hemelsbreed (25 min.)

Beluister in mediaplayer

Op 1 oktober was de Amerikaanse componist, zangeres, regisseur, choreograaf, film- en theatermaker Meredith Monk te gast bij de achterbandag van de BOS in het Amsterdamse Compagnietheater, waar ze een lezing, een workshop en een concert gaf. Monk is het meest bekend geworden als stemkunstenares.  Tijdens haar lange carrière groeide ze uit tot een van de belangrijkste creatieve krachten in de wereld van de podiumkunsten.

In 1974 kwam Monk in contact met de Tibetaanse leraar Chögyam Trungpa. Sinds 1975 geeft ze onderricht aan het het door hem opgerichte Naropa Institute in Colorado. Binnen de Shambhalaschool van Trungpa volgde Monk een training van twintig jaar en tegenwoordig is ze leerling van de westerse lerares Pema Chödrön. Menno Bijleveld sprak met Monk over haar ontmoeting met Trungpa, de stem als boodschapper van de ziel, de relatie tussen kunst en boeddhisme en haar opera over de beroemde avonturier Alexandra David-Neel.

 

Cellopoezie

Uitzenddatum: Zaterdag 19-2-2011,  Radio 5, De Zevende Hemel, (15 min)

 Uitzending beluisteren

Celliste en boeddhist Josine Zeijen zegt: ‘ Via de cello breng ik mezelf tot klinken. Door meditatie kom ik in contact met de diepere lagen in mezelf. Dat hoor je ook terug in de muziek die ik maak.’ In samenwerking met beeldend kunstenaar Cees Booij en Neerlandicus Ties Jan Eekhof combineert zij cellomuziek met hedendaagse poëzie.

In januari 2011 traden zij samen op met hun programma Nu, nooit meer later in diverse kerkjes in Groningen en Friesland. De cello-solo’s van Josine Zeijen zijn gebaseerd op muziek van J.S.Bach, Zoltán Kodály en Benjamin Britten en gaan op uiteen lopende manieren een dialoog aan met gedichten van Wislawa Szymborska, Rainer Maria Rilke, Gerrit Kouwenaar en Lucebert. Menno Bijleveld maakte een reportage en sprak met Josine Zeijen en Ties Jan Eekhof over hun passie voor de poëzie uit de jaren vijftig en twintigste-eeuwse cellomuziek.

 

2010

Zen en Polyfonie

Uitzenddatum: Zaterdag 20-11-2010, Radio 5, De Zevende Hemel (15 min)

Uitzending beluisteren

SANDOKAI is de naam van een nieuw uniek project van Ensemble Polyfoon o.l.v. Lieven Deroo. Voor dit project werken enthousiastelingen uit drie verschillende continenten samen om de mystiek van het Zenboeddhisme en de fragiele schoonheid van vocale polyfonie te laten versmelten. Vlaams componist en Zenmonnik Luc Nyushin De Winter creëerde 7 werken, getoondicht op klassieke teksten uit het Zenboeddhisme. Deze werden vertaald door de Amerikaanse Zenmeester Roshi Joan Halifax en Sensei Kazuaki Tanahashi, een befaamd Japans vertaler en kalligrafiemeester.  Een gesprek met  componist Luc Nyushin De Winter en initiator Johan Geerts als voorproefje op de concerten van 26 en 27 november in de Sint-Michielskerk in Antwerpen.

 

Anarcho-Punk en boeddhisme

Uitzenddatum: Zondag 4-7-2010, Radio 5, De Middenweg (30 min)

Beluister in Mediaplayer

Alexander Oey maakte in 2006 de documentaire There is No Authority But Yourself, over de legendarische anarcho-punkband CRASS. De agressiviteit van Punk en de zachtmoedigheid van het boeddhisme lijken elkaars tegenpolen, maar volgens Oey zijn er parallellen. Beide streven naar een betere wereld door te beginnen bij jezelf.

Met hun ‘Do it yourself’ mentaliteit was CRASS een voorbeeld voor Nederlandse punkbands als The Ex. Katharina Bornefeld (foto rechts) drumt en zingt al 25 jaar bij de The Ex. Maar ook mediteert ze regelmatig en voelt zich aangetrokken tot het boeddhisme. De eigenwijsheid van punk en de wijsheid van het boeddhisme gaan wat Katharina betreft prima samen.

 

2008

Mike Barson en  Madness

Uitzenddatum: Zondag 21-12-2008  Radio 5, De Middenweg (30 min)

Beluister in MediaplayerMike Barson

Toetsenist en tekstschrijver Mike Barson is één van de drijvende krachten achter de wereldberoemde engelse skaband Madness. Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig dansten jongeren op hits van Madness zoals One step beyond en Nightboat to Cairo. In 1984 stapt Barson uit de band, verhuist naar Amsterdam en onderzoekt vandaaruit alweer 24 jaar zijn interesse voor het Tibetaans Boeddhisme.

Nadat Madness in 1992 in zijn oorspronkelijke bezetting is herenigd treedt de band weer met regelmaat op. Binnenkort verschijnt de 9e CD The Liberty of Norton Folgate waarvan in het programma ook een aantal fragmenten te horen zijn.

Menno Bijleveld sprak met Mike Barson over de betrekkelijkheid van succes en de rol van het Tibetaans Boeddhisme in zijn leven.