Archief
Gastatelier Louwrien Wijers
Tussen juni en juli 2016 werkte Menno Bijleveld, dankzij het Mondriaanfonds, in gastatelier Louwrien Wijers in het Friese Ferwert. Ferwert is een terpdorp tussen Leeuwarden en Dokkum en ligt aan de Waddenzee. Het atelier is gevestigd in een voormalig winkelpand; hier bevindt zich ook het archief van Louwrien Wijers.
Voor het gastatelier staat de overdracht van kennis en ervaring centraal. Kunstenaars kunnen in het atelier nieuw, mogelijk site specifiek werk maken of onderzoek doen. Vertrekpunt voor het gastatelier is dat kunstenaars niet alleen door middel van kunstwerken maar ook door een meer directe inzet van creativiteit, sociale en economische verandering teweeg kunnen brengen en de manier waarop we denken en leven kunnen veranderen. Een groot deel van het archief van Louwrien Wijers, dat enkele decennia omvat, bestaat uit interviews met kunstenaars, unieke notaties van performances en opnames van events. Hierbij is speciale aandacht voor een opmerkelijke reeks panelbijeenkomsten die Wijers in 1990 organiseerde in het Stedelijk Museum Amsterdam met als titel ‘Art meets Science and Spirituality in a changing Economy’. Gasten waren o.m. de Dalai Lama, Robert Rauschenberg, John Cage, Ilya Prigogine, Lawrence Weiner, Stanislav Menshikov, Marina Abramovic en Fritjov Capra. In 1996 publiceerde Wijers het boek ‘Writing as Sculpture’, een collectie van haar interviews tussen met o.a. Joseph Beuys, Andy Warhol en Robert Filliou. In 1995 kwam haar biografie uit over performance kunstenaar Ben d’Armangnac.
Tijdens deze werkperiode heb ik een beroep kunnen doen op de tijd en kennis van Louwrien Wijers, en toegang gekregen tot haar archief en werd ik ondersteund bij praktische zaken en de eindpresentatie. De eindpresentatie vondt plaats in de atelierruimte van het gastatelier en werd georganiseerd i.s.m. andere kunstinstellingen uit de regio waaronder het Fries Museum in Leeuwarden.
Voor meer informatie: www.louwrienwijers.nl
In 2016 werkten Folke Janssen en ik dit atelier en in 2017 gaat Edwin Stolk er aan de slag. In 2015 verbleven Aram Tanis en Marc Bijl in Gastatelier Louwrien Wijers.
https://www.mondriaanfonds.nl/…/gastatelier-louwrien-wijer…/
Op de foto Louwrien Wijers en Egon Hanfstingl voor het gastatelier in Ferwert
Foto: Menno Bijleveld
In juli 2014 deed ik mee aan een meditatie-experiment bij de Rijksuniversiteit Groningen dat de betrokkenheid van hersengolven bij meditatie onderzoekt! De resultaten laten nog even op zich wachten maar het mutsje mag er zijn.
Kunstenaarsdrieluik, Boeddhamagazine, maart 2013
De Dharma als aspiratie?
In dit drieluik gaan drie kunstenaars in op de vraag op welke manier het boeddhisme inspireert in hun leven en creatieve werk.
‘Boeddhistische Omroep als sociale sculptuur’
Babeth VanLoo (1948), mede-oprichter van de BOS
‘Emotie in de vorm van een inktlijn’
Antoinette Nausikaä (1973), beeldend kunstenaar
‘Weten wat je loslaat’
Joost Vrouenraets (1979), danser en choreograaf
Tekst: Menno Bijleveld en Ulli Fischer
Bezoek Dalai Lama trekt ook veel Friezen
Geloof&Kerk, vrijdag 5 juni 2009
http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=45024
‘Ik ben een gewone monnik’
Amsterdam – ,,Verwacht niet te veel van mij. Ik heb niets te bieden’’, zei de Dalai Lama gisteren aan het begin van een van zijn lezingen in de RAI in Amsterdam. Alleen ’s middags al trok de boeddhistische leider tienduizend mensen. Daar waren ook vele Friezen bij.
Ook in de zaal zit Menno Bijleveld uit Warten. Hij is radiomaker en werkt onder meer voor de Boeddhistische Omroep Stichting.
Door Merlijn Torensma
Artikel(pdf) in de Rails over ontmoeting met de Dalai Lama in Ladakh 2003
Refuge
De atoomschuilkelder van Safe en de voormalige synagoge te Dalfsen hebben beiden een geschiedenis die in relatie tot oorlog staat. Terwijl het in onbruik raken van de synagoge een direct gevolg is van WOII is de atoomschuilkelder daarentegen het product van oorlogsvoorbereiding (de koude oorlog). Naast hun directe relatie met oorlog zijn beide lokaties vooral plekken van toevlucht. Zowel de synagoge als de atoomschuilkelder waren gericht op het geven van bescherming en het bieden van hoop op een hiernamaals. Voor meer informatie: http://www.safe-art.nl/archief/refuge/index.html
Een radio-AFM programma dat ik maakte over de tentoonstelling ‘objects, performance, video, sound’ van performance kunstenares Marina A bramovic(1946) in het Groninger Museum.
WILMA SUTO −Volkskrant 04/10/96: ‘Jarenlang is haar lichaam in performances geteisterd, eens werd ze bijna gedood. Noch de mutilaties noch de tijd lijken greep te krijgen op Marina Abramovic, aan wie het Groninger Museum een retrospectief wijdt….’
OLE BOUMAN – De Groene Amsterdammer 13/11/96: ‘Haar werk laat je niet onberoerd. Het doet niet zozeer een beroep op het gevoel voor schoonheid of conceptueel vermogen; je moet er vooral voor kunnen huiveren. Het is kunst waarvoor het woord subliem is gereserveerd’.
Zen in the fifties in het Cobra-museum
Dit is het eerste radioprogramma dat ik maakte voor radio AFM in Amsterdam(1996).
In het kielzog van het boek Zen in the fifties vond in 1996, in het Cobra-museum in Amstelveen, de tentoonstelling Zen in the fifties plaats. De tentoonstelling richtte zich in het bijzonder op de invloed die met name het Zenboeddhisme heeft gehad op verschillende Westerse kunstenaars zoals John Cage, Ad Reinhardt, Mark Tobey, Yves Klein en Pierre Alechinsky. Voor de Amsterdamse kunst- en cultuurzender radio-AFM sprak Menno Bijleveld met auteur en curator Helen Westgeest over de achtergronden van Zen in the fifties.